VELKOMMEN
TIL
www.sabinsky.dk
FAMILIEN
SABINSKY
HJEMMESIDE
2024
Her er 88 sider med informationer om Sabinsky familien, i Danmark og i udlandet. Indholdsfortegnelse klik HER.
Vi ønsker oplysninger om hvornår vi er kommet til Danmark og hvor i verden vi kommer fra?
Kan du komme med oplysninger billeder eller andet
i forbindelse med vores store familie?
Alt har interesse. Skriv til redaktøren:
Prøv at finde en slægtning på www.sabinsky.dk.
Klik HER.
Side nr. 80 Informationer om Nyboder i København og information om vores forfædre der har boet i Nyboder. Klik HER |
Side nr. ?? Denne side kunne blive din side. Har du noget om familien, så skriv til erik@sabinsky.dk Klik HER |
Sabinsky
har også en side på Facebook.
Klik på ikonet herunder
Redaktør af denne hjemmeside: Erik Bech Sabinsky Mail: erik@sabinsky.dk |
Hjemmesideejer: René Sabinsky Mail: rene@sabinsky.dk |
Til forsiden klik HER.
Gitte Sabinsky skriver:
Beskrivelse nr. 3 November 2008
Emne: Sabinskyerne
Jamen jeg fortsætter ufortrødent :-)
Tror jeg vil begynde med en lille faktabox:
Først en rettelse: min mor trådte sine allerførste barneår i Valdemarsgade på Vesterbro, derefter flyttede familien til ny Enghave kvarteret, nærmere bestemt Dannevirkegade 31.
Min mor var forbi for at se sit barndomshjem for nogle år siden, og opdagede at nr. 31 nu hørte under en anden gade, men ejendom og opgang lignede sig selv, syntes hun, - det har jeg for øvrigt et fint foto af den nu ældre Tove stående foran sin opgang med et noget vemodigt men tappert smil.
Det kunne være fint til geni.com) well well - Ny Carlsbergvej var i en senere periode i toves liv, og rigtigt; dannevirkegade 31 var en nyopført ejendom i den funktionalistiske stil og min mor og hendes familie var meget glade for at bo der...
Så til det mere triste: min morfar Viggo Fritz døde i 1966,og blev begravet i Blågårds kirke, min mor syntes dengang at han burde være blevet begravet i Sankt Johannes kirken ved Sankt hans torv hvor han i sin tid var blevet døbt, men han havde et venskabsforhold til præsten ved Blågårdskirken, og havde altså besluttet at det var dér det skulle ske, så at sige, men som min mor tørt sagde til mig i dag; Han (præsten) blev ved med under sin begravelsestale at kalde min far for 'farfar' og han var jo af naturlige årsager MORFAR - så jeg giver altså ikke ret meget for dét venskab men ja - Viggo var morfar til 6 børnebørn, heraf mine søskende og jeg, og Else - min mors storesøster blev for den tids optik- lidt sent gift med en Niels Olsen (født 1. august 1910 død 2001), som var bror til min far Hans Olsen(!) farbror Niels og moster Else fik to maj-børn: Ketty Olsen født 13maj 1952 og Gunnar Olsen f. 27. maj 1953, de to- min kusine og fætter har jeg været meget knyttet til hele min barndom, derefter så vi ikke hinanden i ca. 30 år, så genoptog vi kontakten med hinanden, og selv om vi ikke ses så ofte, ringer vi jævnligt sammen og eller SMS-er ...og ja, deres mor, min rare moster Else døde i foråret 2004."
- og så lige et hop hen til hr. Walther Sabinsky: i min bogreol har jeg en stor bog der hedder EN VERDEN I LYD OG BILLEDER med undertitlen dansk radio & tv fra krystalapparat til video-kasette.
Hvis man slår op under 'S' i samme bog - ja - Sandelig så støder man på et Sabinsky navn - nemlig Walter (uden 'h' i bogen) se side 116 - skal jeg ikke citere lidt fra de passager hvor vores walter- med eller uden h træder i relief?..Ok:
"Det er som at spille under Georg Høeberg," kommenterede violinisten Walter Sabinsky efter en prøve med kongen - og det var en stor kompliment. Høeberg regnes for en af de bedste danske dirigenter. Både Sabinsky og de øvrige musikere ved, hvad de taler om.
Jeg springer lidt i teksten. Senere foldede han (altså kong Frederik IX og ikke Walter Sabinsky) sig ud med Livgardens orkester efter dirigent-instruktion hos Georg Høeberg i Det Kongelige Kapel. Sabinskys Høeberg - fornemmelse var velbegrundet.
Den lille artikel er krydret med 6 sort/hvide foto: 3 af kongen himself i udtryksfulde dirigent-positurer, 1 hvor kongen drøfter et partitur med to musikere, 1 hvor hele den kongelige familie er til torsdagskoncert i radiohuset og her er jeg sikker på at det er Walter Sabinsky den unge kronprinsesse Margrethe stirrer så betaget på dernæst er der et større foto som breder sig over 2 sider hvor man ser Frederik i fuld sving på podiet hos radiosymfonikerne, og af alle de 'pingvin-klædte' violinspillende herrer (og en enkelt dame eller to) sidder på første række nærmest kongen; mine damer og herrer Walter Sabinsky!
Ja, så den bog tog jeg med mig da jeg flyttede hjemmefra -i 75,, ingen protesterede, min mor synes da at det var 'meget sjovt' og her må jeg skynde mig med at tilføje, at hun jo aldrig har gjort noget stort ståhej over at hendes far hed sabinsky...og at hun selv var en Sabinsky, det var ikke noget man sådan dyrkede,, snarere tvært om! min moster f.eks. var lettet over at slippe af med navnet, da hun blev gift og dermed blev til en mere anonym Olsen, og når jeg spurgte hende, altså min moster, om fortid og forhold vedr. familien blev hun meget stram om munden,, og sagde noget i retning af at det ikke var noget at tale om...
Nå? tænkte jeg - men JEG syntes (og synes endnu som det ses) at det var da meget værd at tale om og når jeg nævner at min mor gladelig dengang, og nu meget gerne taler om sin barndom og hendes familie - på begge sider - ja, så er det fordi hun havde en god barndom og holdt meget af alle de forskellige og for det meste farverige og spændende mennesker som var hendes nærmeste slægtninge, om de så hed Nielsen eller sabinsky - selvfølgelig syntes hun også at det var lidt spændende og interessant med sin fars familie, og hun har da også mange gange pralet i sjov med at hun jo egentlig burde sidde på et fornemt gods i Krakow end at sidde i et fiskerhus i Gedser...især har hun brugt den overfor min far hvis han blev for kæphøj, altså stadig ment for spøg! .....eller hva'?
Det næste jeg vil nævne, omhandlede Ahm - bogen som jeg kalder den, samt at da jeg flyttede hjemmefra i 75-76 tog jeg den med mig uden større protester fra familiens side, men en dag hvor den havde ligget i en lidt for lav gulvhøjde, lugtede den pludseligt fælt og havde fået et højst upassende skjold på forsiden...
Det var min kat Musse som ikke havde lært endnu at gå på kattebakke, og så måtte jeg rundt i byens boghandlere for jeg måtte altså have den bog igen! og nu for at sige det lidt kedeligt - i modsætning til dét jeg havde skrevet før – ja, så betød den bog hvor Walter 'optrådte i', noget for mig.
Jeg var teenager og var i fuld gang med at forme eller nærmere finde ud af min identitet i den periode, som enhver anden i den alder ja,, men som jeg kan se det nu, især nu hvor jeg skal - og har lyst til at formulere det her til dig og andre interesserede familiemedlemmer, har jeg i høj grad gået op i det jeg mente var min 'russiske side' eller i al fald arbejdet ihærdigt på at få den side fremkaldt, gennem en slags russificering af mig selv - hvis man kan kalde det det, som endte op med at jeg så snart jeg var fyldt 18 anmodede min fru moder om også at hedde Sabinsky...hun rystede da lidt på hovedet, havde ikke noget imod det,, men jeg tror nok hun antog det som lidt af et lune eller en dille af en slags, min far blev noget stødt ja,, og den ene af mine brødre mente at det var nærmest latterligt af mig - i al fald krukket...men det prellede af på mig, og senere i livet skulle det jo vise sig at mange - både i og uden for familien var meget interesserede i at hedde det navn, ja, man kan måske påstå at det lidt er gået hen og blevet en krukke-dille?? ;-)
KHG"
Fortsættes i dokument nr. 4 |
Gitte Sabinsky skriver:
Beskrivelse nr. 4 November 2008
Emne: Sabinskyerne
Som det nok er gættet, mener jeg at vores slægt stammer fra Rusland, eller nærmere; da familien i sin tid besluttede sig for at emigrere, forlod de et område som på det tidspunkt hørte under/til Rusland.
Hvem ved om det er fra den fjerne provins kaldet ”Sabinsky” - som min søn Stephan også har nævnt på Sabinsky-siden, eller om de udvandrede fra Krakow eller for os ukendte steder og byer i det område. - og hvad ligger så til grund for den betragtning eller antagelse?
Jamen, det har jeg jo hørt fra min mor, det er den sandhed eller version, om man vil, jeg er vokset op med, det er først senere i livet at hun har nævnt det som en mulighed at det måske var Polen.
Min egen morfar Viggo Fritz talte ikke selv derom - men spurgte man ham - og det gjorde jeg, for jeg var ganske nysgerrig på det punkt, ja, - så var oplysningen den at det var fra Rusland.
Det var egentlig nok for mig, det faldt mig f.eks. ikke ind at spørge til fra hvilken by eller egn. Jeg var ikke i tvivl om at min morfar havde russiske rødder, han så meget slavisk ud på den der russiske måde, syntes jeg som barn, og nu kan jeg da udemærket også se ham som polsk - hvis du forstår hvad jeg mener.
Det er lidt svært at forklare; men i al fald havde han udprægede kaukasiske træk som folk har fra det område som vi nu forsøger at ”indhegne” som værende det sted/steder som vores slægt stammer fra.
Når jeg ser på min nære familie ser jeg disse træk, og når jeg ser på geni.com og Sabinsky ser jeg hos nogle af jer disse så karakteristiske træk som jeg forbinder med min morfar og ja - lad os bare sige Rusland - Polen.
Jeg bygger også min påstand om at familien stammer fra Rusland - på de traditioner, vaner og adfærd som jeg jo iagttog fra jeg var helt lille. Det gjorde da et vist indtryk på mig - at jeg havde en morfar som dælme dulme kunne danse kosak dans - til han var ganske højt oppe i årene- det var ikke hver dag han sådan kosakede rundt i stuen - men jeg har da set ham udøve denne ædle dansekunst når han var i det humør, og et par enkelte gange har jeg formået at få ham til at gøre det udelukkende på min opfordring!
Ja, de sidste par år i hans liv var han ikke så meget for at danse kosakdans for mig, og her må jeg lige indskyde at min morfar de sidste 6 år ca. af sit liv boede i samme ejendom som mine forældre, og min mor og jeg var sammen med ham hver dag, idet hun lavede morgenmad til ham hver morgen - og jeg tit gik ned med den til ham, og ofte spiste han også aftensmad hos os- dertil kom at jeg var temlig meget fan af ham og når jeg havde fri fra skole og ellers tid dertil, var jeg at finde nede hos min morfar! - når han ellers ikke lige var i radiohusets koncertsal, Tivolis koncerthus eller var på en tur til Wien!
Det kan jeg måske vende tilbage til..
Så var der jo musikken - Tjajkovsky, Chopin, Brahms, og flere andre slaviske komponister som jeg i skrivende stund ikke lige kan huske hvordan deres navne staves til - så det må jeg nok også hellere lade ligge, men faktum er, at vi i dén grad lyttede til musik som man forbandt til Rusland og ja- så sandelig også polen og Ungarn! og når jeg så sad der nede hos min morfar (nede fordi han boede i stuen og vi på 1) i hans lille stue- hvor man også tit lyttede til musikken som lige omtalt, og så kiggede på ham og væggen bag ham, som nærmest var een stor opslagstavle med egne skitser og akvareller og børnebørnenes streger blandet med store ovale fotografier af HANS forældre og olde og tipoldeforældre, og som man som sagt, sad dér og studerede anerne kunne man ligesom godt forstå at de ikke ligefrem lignede nogle der kom fra Brøndby eller Horsens.
OBS- en rettelse, min morfar havde fantastisk nok - fotografier af sine forældre samt bedsteforældre og et daguerreotypi af en oldemor, det var således og selvfølgelig ikke min morfars tipoldeforældre, men mine.. disse billeder er med undtagelse af min morfars far Julius og julius's bedstefar, bortkommet ved en flytning - en flytning som jeg foretog - og hvor der blev stjålet hele 2 flyttekasser fra den holdende flyttebil i et ubevogtet øjeblik! - og i den ene kasse lå mine, med forsigtighed, indpakkede anebilleder!! og hvorfor - kan nogen måske med god grund spørge, var det lige mig som havde disse anebilleder
Jo, det var det såmænd fordi ingen andre i familien havde interesse i dem, min mor syntes egentlig at hun havde set nok på de fotografier af de 'gamle gnavpotter' som hun kaldte dem, så jeg var den lykkelige arvtager af mine ”idoler og familie” men, men jeg passede ikke nok på dem, og den dag i dag kan jeg græde snot over at de sure gamle gnavpotter og potinder er forsvundet for stedse, vil jeg tro.
Jeg kigger stadig i antikvitetsforretninger, genbrugsbutiker og loppemarkeder og.lign. efter de kære men - ja efter tidens mode- lidt stivnakkede hoveder, men det var jo også en alvorlig sag dengang at gå til fotografen, og dog - der er én der om ikke griner så dog smiler over hele femøren.. og det er oldefar - altså min oldefar Julius!
Dette fotografi, som min mor altså har fået igen, jeg kunne ikke holde ud at have ham og hans far hængende - da det hele tiden mindede mig om de andre der var gået tabt-så jeg forærede dem tilbage til min mor) dette glimrende foto må jeg lige låne igen- tage det ud af sin flotte sort-hvide ovale ramme, og så se at få hr. Julius sabinsky scannet og lagt ind på pc'en så hr. Julius sabinsky kan komme på geni.com ja !!
Nu havde mon morfar ganske vist ikke en samovar - eller hvad en sådan russisk themaskine kaldes - han foretrak Medova te på breve - men det jeg prøver at fortælle og give et indtryk af, at mange synlige som usynlige ting indikerede at her var tale om en polsk-russisk eller russisk polsk familie, samt at jeg får det indtryk at de kom fra et velhavende og det man sagtens kan kalde for et dannet miljø! de to forskellige grene af Sabinskyerne flyttede jo ikke tillolland og Falster og blev roe- mænd og kvinder- de flyttede til storbyen København - altså dem af dem som ikke drog til andre storbyer i den vestlige verden, men altså vores Sabinskyer boede i København, og den gren af familien som jeg tilhører bosatte sig i nyboderkvarteret i indre by og eller Nørrebro.
Det kan man forvisse sig om ved at slå op i kirkebøgerne, eller gå på landsarkivet på Jagtvej på Nørrebro Sabinskyerne jeg har hørt om boede som sagt i Nyboderne, i Elsdyrgade, Tigergade og de arbejdede så godt som alle med noget maritimt, d.v.s. at mange af dem arbejdede ved marinen som enten snedkere eller malere eller noget andet håndværksmæssigt... og hvad fortæller det os så om?
Jo, det fortæller os om at vores aner var vakse til at integrere sig og falde til i det nye land/ samfund, hvilket igen fortæller os noget om deres habitus, deres baggrund og deres evne til at agere i nye og for dem fremmede omgivelser, og man kan da kun konstatere at deres sociale evner var fremragende, de havde altså noget med sig i rygsækken! de havde sociale kompetancer som man vil kalde det i dag, og ludfattige kan de heller ikke have været, de var uddannede, havde svendebreve, havde råd og overskud til at gå til fotografen - hvilket på det tidspunkt hvor de første fotografier blev taget af vores familie- absolut kun var for overklassen, sagde jeg overklassen??...ok, right, - jeg har en svag mistanke om at de i tidernes morgen kom fra overklassen! der var nemlig på det tidspunkt hvor vi formoder at Sabinskyerne valgte - mere eller mindre frivilligt(?) at forlade deres hjemland - jo ikke rigtig noget der hed middelklassen- noget man lige skal tænke over - middelklasen er jo som bekendt en moderne og vestlig konstruktion.
Hvis vores kære Sabinskyer IKKE var fra middelklassen, hvad var de så ?? Alt peger på, at de var veludrustede på den ene og den anden facon, deres hurtige og vellykkede integration taler derfor, så de kan ikke være komet fra de svageste i det daværende samfund altså de fattige, dem uden midler, de undertrykte - de må være kommet fra en stærk og selvbevidst familiebaggrund med økonomien i orden.... altså... overklassen...
Khg
Fortsættelse følger…. i dokument 5. |
Gitte Sabinsky skriver:
Beskrivelse nr. 5 November 2008
Emne: Sabinskyerne
Emne: Min morfars værksted :-)
Min mors far Viggo havde skam eget atelier i Dannevirkegade 31 - eller skal vi lade være med at være så fine på den - og så bare kalde det et værksted, og dog.... det fungerede i al fald som en hybrid mellem et atelier og værksted, det var nemlig et pulterkammer som befandt sig -- ja dér hvor pulterkamret normalt befinder sig, øverst oppe under taget.
Min mor og hendes familie boede på 4.sal - så når Viggo trængte til at udfolde sine kreative evner, eller bare trængte til at være lidt alene, tog han sin varme trøje på (hvis det var vintertid) og sprang en etage op til sit atelier, som han selvfølgelig havde indrettet ret så hygsomt med staffeli, skitser hængende på væggene, palet og oliefarvetuber rundt om og liggende på små skamler, samt svensk kludetæppe på gulvet (her var det ok at have tæpper på grund af kulden om vinteren forstås).
Høvle og drejebænk var der selvfølgelig også; for det var jo her han fabrikerede det spændende legetøj, samt lavede små lette møbler som taburetter og fodskamler, malede sine flotte malerier m.m. - og så hændte det jo også - faktisk ret ofte at min lille søde og total nysgerrige mor var med far Viggo oppe og hjælpe til med at save, høvle, hamre og male - men engang gik det galt!
Mens jeg sidder her og funderer over den beretning fra min mors barndom, er jeg kommet i tvivl om dele af hændelsesforløbet, så derfor kære Sabinskyer må jeg holde jer lidt hen med lige netop den her noget dramatiske beretning - indtil jeg lige har fået tlf.korresponderet med hovedrolleindehaveren nemlig min mor.
Jeg kan trøste jer med at historien ender godt... der er bare den lille bitte ting at min mors ene tommelfinger er en lillebitte smule mindre end den anden! det var vist noget med en høvl, og en far der lige havde vendt ryggen til et par sekunder for meget, og selvsamme lille datter var på det tidspunkt ikke heeeeelt trænet så meget i at håndtere en høvl - og altså én af de store...
I stedet vil jeg fortælle om hvordan min mor pludseligt fik lange gule slangekrøller.. og dét selvom hun egentlig bare havde helt glat askeblondt hår! Det der med at det er askeblondt, det mener min mor selv var farven på hendes hår dengang (det mener jeg nu også ud fra de foto jeg har set af hende som barn).
Hendes mor sagde at det bare var kommunefarvet og ikke andet og det havde min mor det lidt svært med..altså bare at være kommunefarvet, og hun syntes også det var meget uretfærdigt når nu hendes storesøster havde lyse flotte krøller!
Fra naturens hånd var hun som hendes fætter Willy rødhåret, dvs. ikke nær så meget, men skal vi sige lettere rødhåret, - men det kunne min mor jo ikke vide og hvis hun havde vidst det, havde det nok også været lige fedt for hende.
Når, men overfor sin far havde lille Tove givet udtryk for den hårde skæbne - og det havde hendes far da gudskelov råd for en dag hvor min mor var særlig utilfreds med tingenes tilstand, og de sammen var oppe på værkstedet - gik han hen til bunken med høvlspåner, imellem dem var der nogle meget lange og slangekrølleagtige nogen og 1 2 3 havde min mor det flotteste guleste og mest slangekrøllede hår hun kunne tænke sig.
I kan vel også tænke jer hvordan det gik til ikk!? og da jeg første gang hørte historien, kunne jeg levende forestille mig min glade mor stå der med sit lange høvlspåneslangekrøllehår - men hvordan - hvordan pokker kunne det sidde fast??
Jo - nemt nok - med klemmer, små træklemmer såmænd! Ok, det var lidt tungt i længden, men dét lod min mor sig ikke mærke med nej, men hun har da betroet mig, at hun ikke protesterede særligt kraftig når hun skulle have krøllerne af om aftenen, inden hun skulle i seng.
------------------------------------------ o-------------------------------------------
Kommende ting jeg har på tapetet angående min morfar:
● Jeg var vild med min morfar - men blandt os 3 børn (på dét tidspunkt var vores lillesøster ikke født) var det min lillebror Tom der var hans yndling.
● Det var IKKE fedt at gå i tivoli med morfar, men det var spændende,
● At spise morgenmad sammen med ham morfars lejlighed i Baggesensgade
● Den sørgelige dag hvor morfar døde.
● Begravelsesdagen.
● En masse fortællinger fra min mors barndom samt min egen fascination fra barnsben over min mors familie,
● Min ”russiske periode”.
● Min beslutning om at få min mors navn så snart jeg blev18.
● Min vedholdende interesse for den familie.
● Pludselig en dag vil ens ældste søn også gerne hedde Sabinsky.
● Jeg møder en Eskild på et kollegium, som nok er det sjoveste sammentræf jeg har oplevet.
● At jeg en dag bliver lokket på facebook af mine sønner og opdager at der eksisterer noget så syret som en Sabinsky-klub!!!
Fortsættes….....
khg |
Dette er side 40
Siden er sidst redigeret
3. april 2021
Flere beskrivelser
om familien Sabinsky,
udført af
Karen-Birgitte Sabinsky
(Kaldt Gitte)
i
2008 og 2010.
Karen-Birgitte (Kaldes Gitte) er 8. generation efter Hr. Sabinsky (1700) Hr. Sabinsky 1 (4 x tipoldefar). Johan CHRISTOPHER 2 (3 x tipoldefar). Johan CHRISTIAN 3 (2 x tipoldefar). JØRGEN Peter 4 (1 x tipoldefar). Julius Heinrich 5 (oldefar) Viggo Frits Louis 6 (morfar) Tove Sabinsky 7 (mor) ----------ooo0ooo---------- Gitte har følgende søskende: Anker Olsen, født 1955 Tom Allan Olsen, født 1960 Henriette Nina Sabinsky (født Olsen) - født 1972 |
Redaktøren af denne hjemmeside har modtaget flere skønne familiebeskrivelser fra
Gitte Sabinsky.
Stor tak til Gitte
Forord:
Redaktør Erik Sabinsky skriver:
Her nedenfor har jeg kopieret nogle af de mail, jeg har modtaget fra Gitte. Som det fremgår i teksten, har jeg fået tilladelse af Gitte.
Jeg har valgt dette, blandt andet på den baggrund, at dette kan give en god belysning af vores familieforhold, men også med baggrund i de små anekdoter der er under vejs.
Jeg er personlig meget taknemmelig over alle disse oplysninger, og jeg håber, at det kunne animere flere til at gøre det samme. Disse mail er skrevet i flere omgange, og jeg har tilladt mig at klippe det hele sammen.
Det hele starter med, at jeg skriver til Gitte, da hun overfor mig nævner, at hendes mors fætre er min far og farbror. (Det viser sig dog ikke at være rigtigt. Vi er i familie, men ikke så tæt). Der lød jo yderst interessant… Jeg nævnte for Gitte, (der selv er på Facebook), at der på Facebook er oprettet en ”Sabinsky” side, og at René med flere, har indtastet i vores stamtræ på Geni.com
GOD LÆSNING! Med venlig hilsen Erik Bech Sabinsky 2008 |
Gitte Sabinsky skriver:
Beskrivelse nr. 1 November 2008
Emne: Sabinskyerne
Hej - jamen jeg er helt overvældet og ved ikke hvor jeg skal ende eller begynd, men jeg siger som du også siger et sted - jeg skal lige fordøje det her..men jeg var inde på Sabinskyerne - hjemmesiden som Simone Sabinsky har oprettet -
Dét var interessant for her blev flere af de personer som min mor Tove har talt så meget om nævnt, f.eks. hendes onkel Walther, og møbelsnedkeren Robert, og ja, det er ganske rigtigt hvad René skriver et sted, at Willy var adopteret af min mors farbror Orla, og den hjerteskærende historie bag det, må jeg skrive om en anden god gang.
Ligeså har vi også i vores gren af familien fået den eksotiske version og mere spændende version om at vi var hviderussere men IKKE fordrevet af zaren, men kom her op i forbindelse med et besøg af zaren her i Danmark, men en anden version har også lydt på at vi flygtede under revolutionen, dernæst er byen Krakow kommet med i historien om Sabinskyerne flugt/udrejse til Danmark.
Også min morfar gik meget højt op i at Sabinsky skal udtales med Y! - ja, og så må jeg lige nævne at min søn Stephan har taget fejl af noget han skrev om en faster Karen, hun var ikke min mors faster men MIN faster - altså min fars søster- men jeg kan godt forstå at han fik det galt i halsen, for samme faster Karen var gift med en Sabinsky, ved navn Eigil, han var fætter på en eller anden måde til min morfar- og det var gennem min faster Karen og onkel Eigil at min mor og far (Hans Peder Olsen) traf hinanden mere eller mindre
Men dér er også en lille krølle på - som vil tage for lang tid at komme ind på her, og så lige til sidst. Hvor sjovt at Erik og René er født og opvokset på Nørrebro -
Det er jeg også! indtil mit niende år boede min familien og jeg i Baggesensgade 6 og jeg gik på Hellig Kors skole og min storebror anker på henholdsvis katolsk central skole og Hans Tausensgade skole - i 1964 flytter vi til Østerbro.
Side hen arbejdede jeg en del år på Kapelvejens børnehave, som den hed dengang - det er den som ligger i forbindelse med Hellig Kors kirke.
Altså det her er da lidt fantastisk og spændende, ikke sandt?
Jeg pønser lidt på at skrive en bog om alle de skønne og forskellig artede forretninger der eksisterede dengang omkring dét der nu hedder den sorte firkant, Blågårdsgade, Nørrebrogade, Elmegade- og ja Slotsgade husker jeg meget meget tydeligt -
Der var jeg mange gange med min far, for i den gade boede håndværkerne han skulle lave aftaler med omkring ejendommen - han var vicevært- og jeg synes altid det var spændende at gå med min far - enten de var i deres værksted eller det var privat i deres lejlighed, hvoraf en del af dem som nævnt boede i slotsgade...og til aller, aller sidst - kan det så ikke passe at jeg er mere i slægt med René end jeg er med f.eks. dig Erik?
Glæder mig til at komme ind på Geni og se stamtræet i dets fulde flor :-) - og ps, jeg mener at Sabinskyerne er af jødisk oprindelse - hvad mener du/i ?-
Så vidt jeg kan se er det ikke kommet under debat ?, men det har jeg selv studeret lidt og det vil jeg også meget gerne vende tilbage, hvis du er interesseret? Faktum er, at min mor, og hendes familie havde nogle grimme oplevelser pga. 'mistanken' - der skete dem dog ikke noget, men det var alligevel ikke sjovt for dem, men nu må jeg slutte for denne gang.
Derfor undskyld mange gange, for igen er jeg kommet til at give dig forkerte oplysninger, ja, det er kompliceret, ens hukommelse er kompliceret og fantasien spiller jo også et puds - men min mor har en knivskarp hukommelse ang. familierelationerne, og ja, lige nu tror jeg hun er den der sidder inde med mest viden, jeg ved ikke om jeg kan nå at skrive det hele jeg har at fortælle dig, René og andre interesserede nu her i nat. Jeg sender dig beskederne her bid for bid, - håber det er ok.. og så tak Erik - NU har jeg været inde på Geni og set stamtræet el. noget af det.. Jeg har jo ikke set det samlede stamtræ - og det var spændende - jeg er dog ikke så god til at navigere med den her pc, og jeg er på arbejde - så jeg vil vente med at se nærmere på det, når jeg har fri og Philip eventuelt kan hjælpe mig, jeg har jo også foto der kan lægges ud, men jeg har dem jo ikke liggende på min pc eller noget andet sted, så jeg skal have en venlig person til at hjælpe mig med at scanne dem ind på computeren - desværre har jeg ikke ret mange foto, men har dog nogle af mine forældre, morfar og et enkelt af min mormor, samt min mors søster Else, plus mine egne 3 søskende: Anker Olsen der er født i 1953, Tom Allan Olsen som er født i 1960 og endelig HENRIETTE NINA SABINSKY som desværre er 'plantet' lidt forkert på træet som tante/moster! ja hun er vores lillesøster og er født i 1972, jeg kan jo se hvor stort et arbejde det har været og er at lave det træ men selvfølgelig også sjovt og spændende - men ja nu kommer jeg så med nogle af de fejltagelser som jeg har... så at sige ansvaret for.. hrmm.."
Lige først vil jeg nævne at du er meget velkommen til at sende det jeg skriver videre til René eller måske family siden - hvis du synes det er relevant/interessant nok, men jeg/vi må nok lige luge ud i de større misforståelser ikk :-) Jeg kan selvfølgelig også selv gå ind på family siden og Geni, når jeg har fri - og når det passer med at Philip kan hjælpe mig med det tekniske og det med at navigere rundt - og også sætte årstal ind og photos på!
Men altså: omtalte EIGIL er IKKE af Sabinsky slægten som jeg faktisk altid har troet, altså at han skulle være fætter til min morfar, det er lidt mærkeligt at jeg har kunnet misforstå dét gennem årene - nå men måske det har noget at gøre med at hans mor var en kusine til min morfar, på morens side, hun hed for øvrigt Thora Brendstrup, og på sine ældre dage havde morfar Viggo et seriøst forhold til Thora, og de flyttede sammen - for en rum tid - da min mor kun var 14-15 og mor Sigrid var indlagt med det der dengang hed dårlige nerver, men det er jo en helt anden historie som måske kan være interessant i en anden sammenhæng.
Jeg har prøvet at plukke salige onkel Eigil og hans kone MIN faster Karen - af Geni-træet, men det kunne jeg ikke sådan lige gøre, og så kommer vi til min mors fætter Willy fra Bornholm! her var det at min mor næsten blev vred og forarget! fætter Willy adopteret !!??
Jeg måtte ha' spist søm! (men pudsigt nok nævner René det samme så vidt jeg har forstået?) nå, men altså Willy var ifølge min mor ærke Sabinskysk ! ja, nok ærke Sabinskyenglen over dem/os alle!! sådan! hans var altså min mors farbror William Hermans søn (læg mærke til navnet William) men som aldrig blev kaldt for andet end Herman - hans kone, altså Willys mor - som min mor ikke rigtig husker navnet på.
Men som hun TROR hed Hedvig, blev syg og døde, igen er der noget uvished om den sygdom og hendes tidlige død, men onkel Herman stod i al fald pludselig alene med den lille baby Willy, OG SÅ! var der flere af Hermans brødre - altså dem der var gifte- der gerne ville adoptere den lille rødkrøllede Willy, her i blandt min egen mormor og morfar - for den der lille Willy charmerede alle mødrene eller de kommende mødre, der var gift med de der Sabinsky -herrer.. MEN, onkel Herman VALGTE at beholde Willy selv !..måske er der noget om at en kusine Elna senere kom ind i billedet, men jeg har et aldeles skønt familiefoto af Hedevigs og Julius guld - eller diamantbryllup, hvor en yndig lille dreng sidder i favnen på en smuk ung dame, og det er vist (desværre) ikke moderen, det er for øvrigt et foto som må være af stor interesse ikke?
Her er rigtig mange af den familiegren som jeg tilhører og René som jeg havde 'regnet' ud - og du også l din besked til mig i dag har givet mig ret i - tilhører, men hjælp.. det tekniske!"
khg
--------------------
Slut i denne omgang.. |
Erik Sabinsky skriver:
Endnu engang tusinde tak til Gitte, for de mange oplysninger.
Selvom der et nogle ting du ikke er helt sikker på, har jeg valgt at kopierer det hele. Så må de eventuelle rettelser komme senere. Jeg vil lige tilføje, at jeg har rettet op på nogle af de fejl der var på Geni.com og vil lige nævne, at syntes vores slægtsforhold er noget indviklet. Der kommer jo heldigvis jævnlig rettelser og tilføjelser.
Lige til sidst så lyder besøget til Krakow, som en rigtig god ide.
Lige til allersidst. Har DU kommentarer, bemærkninger, eller andet, er du yderst velkommen til at skrive.
Hvis du har en historie om familien så skriv.....
MVH
Erik ;-) |
Gitte Sabinsky skriver:
Beskrivelse nr. 2 November 2008
Emne: Sabinskyerne
Uhh jeg kan se at jeg har nogle slåfejl ind i mellem, men jeg kan heller ikke finde ud af at zoome op på den her låne-pc, så du må bære over med dette, men inden jeg går videre vil jeg lige understrege, at selvom min mor blev 78 år i går - og har mange fysiske skavanker, er der ikke skyggen af demens at spore, siger det fordi man måske kan undre sig over at jeg selv og mine sønner har fået et par centrale ting galt i halsen, men nu er vi jo sammen ved at afdække lagene, og dét er jo vildt spændende - men ja, også tidskrævende ikke? men altså min mor ved hvad hun taler om, og måske du eller René er interesseret i at få hendes tlf.nr.? hvis du/i ellers har tid og lyst til et interview, er jeg da også temmelig sikker på at hun gerne vil være med til at udrede trådene - men jeg vil gerne vende tilbage til min mors faster Dagmar.
Jeg kan se da jeg kommenterede Renés familiebillede som er lagt ud her, at jeg her troede det var min mors faster, altså min morfars søster, det protesterede René over, og det kan jeg da godt forstå da det ikke er den samme Dagmar - men ligesom med min mors fætre Mogens, Børge, og Bent, som jo viste sig at være navnesammenfald, er Dagmar her også lidt af en figur jeg lige vil komme med en sidste kommentar til; jo, som det jo også ses af det flotte stamtræ, er der jo - eller var en Dagmar som var søster til min morfar Viggo.. og sikke en Dagmar; hun er nok den min mor har fortalt mest om, hun var ikke en hvilken som helst faster.
Hun var min mors yndlingsfaster, hun boede i Holte og var gift med en Kaj Eckardt, her er det vist ikke rigtigt stavet, men jeg får ikke tid til at slå det efter, for han er da også præsenteret på stamtræet, men altså de to søskende Dagmar og Viggo var ret meget knyttede til hinanden, men de så ikke så meget til hinanden, så når hun endelig kom på besøg var min mor himmelhenrykt, lægehusbonden Kaj kom aldrig med på de besøg, min mor siger rent ud at det følte han sig for fin til (?) Dagmar og Kaj fik sammen sønnen Frode, og det var denne Frode som senere kom til Oxford.. Ok nu når jeg ikke mere for i dag nej nat !:-), - jeg satser på at vende tilbage i morgen nat, og der vil jeg gerne fortælle lidt om min mors farbror Anton, Anton, Peter sabinsky, han er nemlig en meget interessant skikkelse, da det er ham som har nedskrevet familiens slægtstræ, (og vi er selvfølgelig ikke kommet til landet for at plukke sukkerroer, det brugte man for øvrigt ikke den gang i 1800 tallet men som sagt nedskrev han det, i tilfælde af at tyskerne skulle komme og banke på døren, hvilket de jo også gjorde, og som var med til at give mormor rigtig dårlige nerver, men min morfar måtte hen på Dagmarhus og fremvise papirer og attester på at SÅ meget jøder var de heller ikke så de ligefrem kunne sendes til koncentrationslejrene! og jeg vil da også gerne fortælle om at man i Statstidende fra 1918 (jeg har set annoncen! men den er desværre forsvundet nu).
Ja, havde slået et opslag op om at der var frit lejde så at sige, at Sabinskyerne roligt kunne komme hjem igen og bebo og indtage deres slot med dertil hørende x antal tønder land i KRAKOW, som jo er en egn/ by der skiftevis har været russisk og polsk, og også har tilhørt Østrig tror jeg - og det er vel også derfor vi alle er lidt i tvivl om oprindelseslandet - men dengang familien flygtede/rejste var området Krakow da russisk, mener jeg...ok og så lidt om Walther Sabinsky og en anden musiker som rejste til USA og som jeg har haft 2 cd'er med, nå men nu er det alvor, jeg må slutte - det har været hyggeligt, og ja, jeg er interesseret i at skrive, hat fået udgivet lidt hist og pist".
Ja ved gennemlæsning kan jeg se at noget af det er lidt usammenhængende skrevet, men jeg bliver jo jævnligt afbrudt, og har faktisk været temmelig søvnig hele natten, det er til tider meget svært for mig at sove om dagen, men jeg håber da at der tegner sig et billede som er nogenlunde forståeligt??
Med hensyn til Antons slægtsbog er den selvfølgelig skrevet ud fra Antons optik, og den viden han havde om familien gennem samtaler, kirkebøger og egen kulegravning, - også originalen til Antons stamtræsbog har jeg siddet med i hånden (ifølge min mor skrev han den i 4 eksemplarer til uddeling) men den er meget meget uheldigt også bortkomet - men min mor har en kopi. Hun går i gang med eftersøgningen én af dagene :-) ellers må jeg nok tage ned til hende i Gedser og hjælpe hende med eftersøgningen, hendes syn er ikke hvad det har været, ok hej igen"
Lige angående ejendommen i Krakow. Sabinskyerne her i blandt Julius antog at det var en fælde fra kommunisternes side, og de valgte overhovedet ikke at reagere på opslaget i statstidende, jeg har været på nettet for et par år siden for at lede efter dette helt specielle vidnesbyrd om at familien har haft gods og ejendom i tidernes morgen, men jeg kunne ikke finde det! måske var jeg ikke tålmodig nok eller kompetent nok til at finde det, men måske du og René har bedre held?? Godset, som det jo er, skulle i dag fungere som museum af en art, min søster og jeg planlægger nu og da at tage til Krakow og prøve at finde det og selvfølgelig se det -- er det ikke alle tiders første fællesudflugt for den nysamlede store Sabinsky-klan ??!! :-))"
Jeg tror jeg venter til i morgen med at berette det jeg har at sige om Walther Sabinsky’ så kan jeg indtil da skaffe nogle faktuelle oplysninger - det er ikke så forfærdelig meget jeg har af viden om ham - men han var en person der på lidt mystisk vis og på en sjov måde, var nærværende uden dog selv at være til stede rent fysisk -ja, det lyder lidt mystisk
Men jeg mener dog at han var med til min morfar Viggos begravelse i 1969, men lad mig lige kryds-checke med min mor Erik - inden vi så at sige sender det ud i rummet! - i al fald var der en del prominente musikere og malere med til min morfars begravelse En begravelse jeg aldrig i mit liv glemmer - jeg mener at Walther var med og med sikkerhed Nils Viggo Bengtson og så den meget omtalte Willy, hans kusine Valborg og ja - igen må jeg lige høre nærmere.
Men jeg vil meget gerne lige fortælle lidt om morfar Viggo Fritz Louis sabinsky - jeg er lidt bange for at jeg nok kom til at sætte ham i et lidt dårligt lys ved at nævne hans fraflytning fra hjemmet ved Enghave plads til Thora på Frederiksberg, men manden må jo have haft sine grunde, min mormor Sigrid - kaldet Sigger - havde været syg i nogle år, krigen var også noget der tog meget hårdt på hende, hun var indlagt forskellige steder og boede mere eller mindre på et plejehjem.
Min mor var jo ikke alene i verden - hendes langt ældre storesøster Else boede hjemme - de boede i en top-moderne lejlighed og led jo ikke på den måde nød - selvfølgelig var der et savn efter begge forældre på hver sin måde fra min mors side, men som hun siger i dag og altid har sagt, så havde hun og hendes søster Else også en ganske rar tid dér 'alene i lejligheden' på Ny Carlsbergvej..."
Og lad mig sige jeg elskede min morfar meget højt - han var et ret unikt menneske, langt forud for sin tid med mange ting - især medhensyn til bolig, design, kunst, og ikke mindst pædagogik (ja, egentlig var han jo ret moderne da han i sin tid flyttede hjemmefra).
Han var maler af profession - og kunstmaler i sin fritid - lavede vidunderlige og originale stykker legetøj til sine døtre; dukketeater selvfølgelig, dukker, bondegårde og ikke mindst ”den permanente fødselsdagslagkage” en enorm tingest han havde savet og skåret ud i træ, og på en smart måde kunne de lys man nu stod og havde brug for anbringelse i nogle dertil udborede huller - og selvfølgelig malet i de skønneste lagkagefarver, hvorfor? fordi den var sjov at lave, ungerne elskede den og så var den hygiejnisk ! ingen snotnæser eller spytklatte her når der skulle pustes lys ud! Selvfølgelig havde mor, en lille lagkage parat som man kunne spise, men slik var ikke velset i huset - i det hele taget var de med på tidens nye strømninger, 30érne var jo en temmelig eksperimenterne og meget interessant periode indenfor næsten alt - så kom´ anden verdenskrig og det hele blev skruet et par generationer tilbage - men det er jo en anden snak... min mor var meget knyttet til sin far, og han til hende, og hun var den første til at tilgive hans øhh - fravær fra faderrollen, og den dag i dag bærer hun intet som helst nag til ham - hun elskede ham og elsker ham stadig - og som jeg - kan hun ikke stoppe med at fortælle om denne far - når hun først går i gang..."
Jeg glemte vist at nævne min mors værelse!! det var selvfølgelig enkelt og hygiejnisk, uden støvtiltrækkende tæpper og gardiner (der brugtes rullegardiner) og andet himstregims - den lille tove havde lidt men godt legetøj hvoraf noget som nævnt var originalt og fantasifuldt - men det bedste af det hele var jo nok loftet!! når min lille mor lå i sin seng med den lille natlampe tændt kunne hun kigge op i loftet der var malet dybt, himmelblåt med et væld af guldstjerner strøet over nattehimlen.
Yeps, sådan skal et børneværelse indrettes, min mor blev lidt berømt over i skolen, næsten alle vidste at hun havde eget værelse med himmel og guldstjerner :-)" Ja, jeg kunne fortælle i dagevis er jeg bange for - om min mor toves barndom i en familie med en Sabinsky – far og min og mine brødres egne oplevelser med og i forbindelse med morfar Viggo –
Selvfølgeligt er ikke alt lige interessant for selv det mest Sabinsky -entusiastiske familiemedlem, så hermed vil jeg lige spørge om du har lyst/orker at høre mere om Viggo?
Min mor og den relation jeg selv havde til ham - eller om det er tilpas med det her? selvfølgelig kan jeg jo i fremtiden ikke undgå at fortælle mere om far Viggo - som min egen far kaldte ham - men, men der er jo grænser :-)
Jeg vender tilbage med Walter, Willy, en fyr ved navn Eskild og ja - så vil jeg, når jeg har fri i næste uge lige checke op på statstidende, godset i Krakow, og så venter jeg noget spændt på at høre fra dig Erik og andre familiemedlemmer hvad i du/i mener om de her sidst nævnte ting og sager ??
Jeg kunne da også godt tænke mig at høre om andre har oplevet eller kendt slægtninge som har haft den grimme oplevelse at få besøg af den tyske besættelsesmagt under krigen?
Khg
Fortsættes i dokument nr. 3 ... |
Erik Sabinsky skriver:
Desværre blev denne beskrivelse nr. 5 den sidste som jeg har modtaget. Jeg har ved flere lejligheder opfordret Gitte til at skrive flere erindringer om familien, men desværre forgæves. |
8. JANUAR 2010
Gitte Sabinsky, - har sendt følgende kommentar til dette nedenstående billede nr. 10, som blev scannet ind på Sabinsky træffet 19. september 2009 Redaktøren siger TAK for informationen ! Teksten står under billedet: Hvis du vil se alle billederne der blev scannet ind, på vores Sabinsky træf, så klik på scanneren.
Billede nr. 10 Gitte Sabinsky, skriver: Dette billede er jo min kære moster Else Sabinsky. Hun var datter af Viggo Frits Louis Sabinsky og Sigrid Augusta Sabinsky ( født Nielsen) Dét er vel nok sjovt at beskue, hun er vel 2-3 år på dette fotografi. Min mor Tove Sabinsky, har selv kun 2 fotografier af sin søster Else.
Det ene er præsenteret her ovenfor, nemlig fotoet hvor Else sidder og spiller på klaveret, mens de stolte forældre lytter/ser til, i den på dét tidspunkt ret så biedermeiske stue i Valdemarsgade på Vesterbro i København.
Senere da familien flyttede til Ny Carlsbergvej var den svenske maler Carl Larsson det helt store stilikon for den lille familie Sabinsky bemærket i én af mine beskrivelser om hvordan min morfar havde smidt klunkemøblerne ud til fordel for lys, luftigt, nordisk og pædagogisk stil.
Når men - det 2det foto min mor har af sin søster er taget en sommerdag ved Enghave Plads, og også på dét fotografi bærer Else en kæmpe sløjfe på hovedet - det var jo hot mode på det tidspunkt, og her tror jeg vi taler 1918 ca.
Næste gang jeg besøger min mor vil jeg da lige låne fotoet så jeg kan tage et kopi deraf, så vi kan få lagt det ud her på Sabinsky siden.
Som sagt min søde lille moster Else med stor sløjfe og bånd, som sidder dér så net og fin i rokokkosofaen hos datidens smarte fotograf anno 1918! Kh. Gitte Sabinsky 8. januar 2010 |
INDHOLDSFORTEGNELSE